dansaren och demonerna – en berättelse om omöjlig kärlek

Dansaren och demonerna – en berättelse om omöjlig kärlek är Mian Lodalens tredje roman som handlar om homosexuellas liv i Sverige under 1900-talet. Just den här boken kommer läsaren extra nära eftersom Lodalen skriver om sin morbror och en familjehemlighet som hon först som vuxen förstått vidden av. Dansaren Hans Wahlström reser som sextonåring från Jönköping för att söka till Kungliga Operans balettskola, han antas och dansar snart i stora uppsättningar och arbetar med de största.

Det är slutet av femtiotalet och Hasse är fullt medveten om att hans sexuella känslor för män är helt oacceptabla i samhällets ögon. I kvällstidningarna kan man läsa om hur degenererade homofilerna är och umgänge män emellan måste ske i det fördolda, det är klassat som en mentalsjukdom att vara homosexuell. Han söker upprepade gånger hjälp och vill bli botad, han bedövar sig med alkohol och piller samtidigt som han är en begåvad och hårt arbetande dansare. Kroppen tar stryk, psyket mår allt sämre och när hans ungdomsförälskelse Tom sviker så finns inte längre någon utväg.

Lisa och Lilly samt Lesbiska ligan har jag läst och tyckt vara intressanta men inte mer men den här boken bränner till på ett helt nytt sätt. Läs, berörs och ta med alla de känslorna in i samtiden.