the Great Gatsby – mannen utan skrupler

Den 14 september har Gatsby premiär på Göteborgs stadsteater och bokbubblarna skall senare i höst gå och se. Det kommer bli fab. Till besöket läser vi också romanen The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald. 1925 kom boken ut i USA, 1928 i översättning till svenska med den passande titeln En man utan skrupler. Jag kunde i vanlig ordning inte hejda mig och har läst om romanen redan nu. Så spännande det är att läsa om något som jag läste i sin ungdom (på kursen i amerikansk litteratur som förresten undervisades av David Isitt) och som upplevs på nytt såhär 35 år senare. 

Livet på Long Island för berättaren Nick Carraway är ganska vanligt sommaren 1922 tills han en dag blir injuden till en av grannen Gatsbys extravaganta fester. Den mystiske Gatsby lever ett överdådigt liv och snart lär Nick känna honom lite mer, han är en undanglidande och hemlighetsfull person men Nicks kusin Daisy visar sig vara bekant med honom från innan kriget. Handlingen är full av dramatik, romantik och glamour. Fester, snabba bilar, bråd död och en miljonär som tydligt inte kommer från gamla pengar. Uppkomlingen Gatsby har uppenbarligen tagit sig fram i livet men frågan är hur och om det ens är viktigt hur? Han är den amerikanska drömmen från mellanvästern som nu lever livet i sommarhuset utanför NY och som försöker förtvivlat att imponera och passa in, för Nick och hans vänner är det bara att hänga på, dricka en martini eller två. 

Vill man höra ett intressant samtal om Den store Gatsby så är det P3 klassikern som gäller där Mark Isitt har valt sin favoritroman och i samtal med Emelie Rosenqvist både initierat och underhållande pratar om en ständigt aktuell klassiker. Nu ska jag passa på att se Baz Luhrmanns filmatisering från 2013!