yellowface

Som siste man på bollen så har jag då läst snackisen Yellowface av Rebecca F. Kuang. Jag tycker att premisserna för den här berättelsen är riktigt bra och förutom en svacka någonstans i mitten så höll storyn mig i ett järngrepp. Det börjar med att två collegevänner möts på en bar i Washington för att snacka om det som hänt sedan sist. När de möttes på college var de båda lovande författarämnen men för Athena Liu har hennes skrivande lett till berömmelse och stora framgångar. June Haywarth gav ut en roman och numer så undervisar hon highschoolelever och skriver collegeansökningar på beställning, de lever alltså verkligt olika liv. Barrundan leder till att de går hem till Athenas takvåning och där så fixar de nattamat, pannkaksätartävlingen får ett förfärligt slut. Athena kvävs och June plockar med sig Athenas manus hem till sig. Tänk om hon skulle arbeta om det lite, byta namn till Juniper Song och ge ut det?

Boken om kinesiska arbetare som strider på västfronten ges ut i Juniper Songs namn och bedrägeriet blir allt mer komplicerat att upprätthålla för June, hon är ju inte av kinesiskt ursprung och hon har ju inte ens skrivit boken.

Det här var en underhållande och tänkvärd roman, appropiering och moral diskuteras samtidigt som det blir ett spänningsmoment. Ska någon avslöja henne och vilket pris är June villig att betala?

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag