ung mans färd mot natt – Barbarotti 9

Ung mans färd mot natt inleds med att idrottsläraren Fremling sitter i sitt käk i Kymlinge och är hungrig. Han har många betyg kvar att sätta och ett tomt kylskåp, han beställer hem en pizza och när han öppnar dörren för budet så blir det det sista han gör. Polisen i Kymlinge med de vid det här laget välkända karaktärerna Barbarotti, Backman och Borgsen startar en utredning. När ytterligare en man skjuts i samma område så blir fallet allt mer komplicerat, har de båda morden något samband?

Samtidigt som man får följa utredningen så får jag som läser följa förövaren och hens tankar, handlingar och drivkrafter. Mer om det skriver jag inte men det är två parallella berättelser som följs åt i boken. 

Barbarotti arbetar på med fallet men han känner sig allt mer färdig med polisyrket, han drömmer om reträtt och en lugn tillvaro på Gotland. Hans sambo Backman kan också tänka sig att dra ner på takten och allt eftersom sommaren går så inser de att det är dags för förändring. Samtidigt så dras deras kollega Borgsen med en svår postcovid och både han, Barbarotti och Backman förstår att livet kan förändras i ett enda slag. På det privata planet har alltså polisgänget åldrats och det är mycket sympatiskt med karaktärer som inte bara öser på utan reflekterar över livet och vad som är viktigt. 

Som alltid med Håkan Nessers spänningsromaner så är tempot långsamt och eftertänksamt, läsningen är vilsam och mysig. Livet lunkar på, samtalen är många och berättelsen säger saker om både samhället och livet. 

https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/295308/ung-mans-fard-mot-natt/