Mitt Katarina Wennstam-maraton fortsätter. Nu har jag läst Dödergök som berättar två parallella historier. Precis som i de tidigare böckerna så handlar det om våld mot kvinnor och i den nära familjen och i den här boken får vi följa hur den arbetslösa journalisten Maria Allende flyttar in i ett radhus och snart får reda på allt mer om husets förra ägare. Det visar sig att en ung kvinna har blivit mördad i huset av sin make, polismannen. Marias privata intresse blir snart ett kriminalfall som berör många och ställer svåra moraliska frågor. Samtidigt så utreder åklagaren Madeleine Edwards ett självmord, en ung kurdisk pojke har hängt sig på vinden i hans hemliga flickväns hus. Vad har hänt egentligen och hur ska polisen kunna bevisa att det handlar om ett hedersrelaterat brott?
Just delarna som handlar om hedersmord påminner mig om den fina romanen Asfaltsänglar som jag läste i somras. Där, precis som i Dödergök, diskuteras och problematiseras hur svårt det kan vara för en ung kvinna från en annan kultur att leva ett självständigt liv. Spännande grepp av Wennstam är att väva den berättelsen runt en historia med en svensk välutbildad kvinna som lever i ett destruktivt förhållande och som trots misshandel och våldtäkt inte tar sig därifrån. Inte kan leva fritt. Det ger mig perspektiv på samhället och petar och krafsar i de strukturer och normer, fördomar som vi har lite till mans. Och kvinns.
Nu har jag på kort tid läst Stenhjärtat, Smuts, Svikaren, Alfahannen och Dödergök. Nu känns det bra att ta en paus. Har ni inte läst de här välskrivna och viktiga kriminalhistorierna så finns de alla att låna på e-lib eller lyssna på på StoryTel. Gör det!
Instämmer med dig, läs! Har precis slukat Stenhjärta. Hoppas hon fortsätter skriva böcker som dessa!
Skickligt berättande som inte blir smetigt eller kliché .