Afghanistan 3x: Den blinde mannens trädgård
11 september 2001 förändrades världen och många författare har tagit sig an uppgiften, velat ge sin bild hur terrordådet påverkade människorna och samhället, så också den pakistanske författaren Nadeem Aslam. Han har i sin nyutkomna Den blinde mannens trädgård skapat en berättelse som går rakt in i hjärtat. Det är omöjligt att värja sig för den gamle rättrogne muslimske mannen Rohan som älskar böcker och lärdom och som tillsammans med sin hustru en gång startade en skola. När hustrun dör i barnsäng lämnar hon sin make med den nyfödde sonen Jeo och en ständig sorg och oro, hustrun dog utan att bekänna sig till Allah.
Jeo växer upp tillsammans med en fosterbror Mikal och när amerikanerna, som en följd av terrordåden i USA, går in i Afghanistan bestämmer sig de unga pojkarna att resa dit, hjälpa till. De vill inte stödja jihadisterna, inte heller USA, de vill hjälpa civilbefolkningen. Jeo är läkarstudent och Mikal mekaniker men snart inser de att kriget är något helt annat än de förställde sig. Kvar i byn Heer väntar Naheed, den unga kvinnan som de båda pojkarna älskar.
På sätt och vis är det här en kärleksroman, drivet i berättelsen byggs delvis upp av längtan efter att de unga älskande ska få mötas igen men för mig är det främst en betraktelse över hur våld och krig kan utkämpas i religionens namn. I den religion som Rohan hör till, den som han stadigt vänder sig till med sina tvivel och kval finns inte utrymme för grymheter och våldsamheter. Ändå används skolan som han grundat som plats för planerandet av fundamentalistiska handlingar. Han vistas i sin trädgård med en syn som blir allt sämre, samtidigt skärps hans andra sinnen. Några av de vackraste meningarna i den här boken beskriver naturens gång i trädgården, hur fåglar kommer på besök, hur träden blommar och doftar förunderligt. I trädgårdens paradis finns tröst och hopp om att oredan i världen ska blomma över, det ska komma en ny vår. Där allt är gott.
Andra romaner som jag läst där händelserna den 11 september 2001 är skildrade med utgångspunkt i den muslimska världen är Döda dem alla och Den ovillige fundamentalisten, de är precis som Den blinde mannens trädgård spännande läsning för alla som är intresserade av att lära sig mer om terrorns mekanismer, krig som utförs i religionens namn och människorna som lever mitt i det. Dessutom är de alla tre riktigt välskrivna romaner. Rekommenderas!
Den förspillda vakan och Kartor för vilsna älskande är Aslams tidigare romaner. Mycket, mycket bra läsning. De också.
Förr eller senare måste jag så klart också läsa Aslam …
Rekommenderar den här senaste mest av de tre.