Jag läser sällan böcker för mellanåldern nu för tiden, det beror främst på att jag nästan inte alls undervisar mellanstadieelever längre. Just i åldrarna 9-11 är det den där åldern då läsningen enligt mediemyndigheten minskar drastiskt och skolan behöver få till så barnen håller fast i läsningen trots att så mycket annat lockar, vi försöker på skolorna där jag arbetar men det är inte enkelt. Just Kronan av Annalena Hedman är en sådan bok som skulle kunna vara en lagom utmanande kapitelbok att ta sig an mittemellan lättläst och de mer utmanande kapitelböckerna. Jag gillar de spännande bilderna gjorda av Sofia Falkenhem, de både stödjer textens innehåll och skapar spänning och nyfikenhet.

I Kronan är sommarlovet snart slut och Mimmi och Henry har byggt klart sin flotte, de ska sjösätta den men först skall Mimmis extrapappa Broman kolla att den är sjövärdig. Varken han eller Mimmis mamma har riktigt tid, hon jobbar och han mekar. När en stor amerikanare körs in på gården och Mimmi och Henry hittar en vacker guldkrona så händer det mystiska ting i närheten av den och Mimmi vill inte att Broman skall råka illa ut. Hon och Henry gömmer kronan och handlingen tar fart.

Det här är en berättelse som både är mycket realistisk och samtidigt med magi som en självklar ingrediens. Hedmans skildring av de båda familjerna och barnens liv i den lilla byn vid älvens strand är grundad i samtiden och den magiska kronans intåg gör att storyn närmar sig fantasy. Jag gillar kombon!

Bildkälla: En bok för alla