gravglänta – första delen i Brottsplats Söderslätt

Gravglänta av Mattias Edvardsson börjar 1989 och ett litet gäng pojkar är ute och leker i skogen, åttaårige Robin försvinner och de två bröderna som han lekt med blir snart förhörda om vad de sett. Det är glesbygd och i husen i byn bor en handfull familjer, alla med sina öden. Unga ordningspolisen Gunni Hilding kommer från trakten och blir ombedd att vara med i utredningen eftersom hon har lokalkännedom. När Robin hittas nersjunken i ett kärr så förstår alla att det inte varit en olycka.

Fem år senare, en varm midsommaraftonsnatt 1994 när hela Sverige är upptagna med att se VM-fotboll, försvinner en pojke från en camping. Fallet Robin verkar vara löst men Gunni Hilding kan inte sluta att tänka på likheterna mellan de båda händelserna och samtidigt som Sverige närmar sig finalen så arbetar hon sig fram mot lösningen.

Utan att avslöja allt för mycket så gör den här deckaren så att man börjar tänka på brottsfall där barn varit anklagade och såklart också fallet Thomas Quick. I Kevinfallet var två pojkar misstänkta och de har vittnat om hur deras liv påverkades på ett fruktansvärt sätt. Inte alls slumpartat så var samma psykolog inblandad i båda de erkännandena. Så förfärligt att tänka på, vilket lidande för alla och dessutom så går den verklige gärningspersonen fri.

Hur som, det märks på flera sätt att det här är en upptakt till en serie. Glesbygdsmiljöerna utanför Trelleborg beskrivs på ett fint sätt och trakten befolkas med trovärdiga människor. Edvardsson lägger ut en hel radda ledtrådar och detaljer som inte är ledtrådar men skulle kunna vara det. Det plingar till ganska tidigt för mig men spänningen hålls ändå uppe. Jag som läser får lära känna polisen Gunni Hilding och får veta allt mer om hennes bakgrund, henne vill man lära känna ännu bättre. Eftersom det hela slutar med en riktig cliffhanger så kan vi kallt räkna med en fortsättning, den ska jag läsa.

Bildkälla: Bokförlaget Forum