de fenomenala fruntimren på Grand Hôtel

Gårdagens läsning blev De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström-Jones och jag är väldigt förtjust i historiska romaner som utspelar sig i tidigt 1900-tal. Det eleganta hotellet Grand Hôtel är inte längre lönsamt och ägarna börjar titta sig omkring efter en direktör som kan vända läget. Valet hamnar på Wilhelmina Skogh, hon blir den första kvinnliga chefen på det anrika hotellet och kommer med sin driftighet och noggrannhet att utveckla hotellets verksamhet. Hon har tidigare drivit stadshotell och från det i Rättvik följer den unga Ottilia med till storstaden. Så får man då följa de här kvinnorna, och många fler som möts genom arbetet på Grand Hôtel, genom karriärerna och i privatlivet.

Det är alltid spännande att läsa romaner som bygger på verkliga händelser och jag tycker att Ruth Kvarnström-Jones har lyckats väl med att väva in all den research som hon gjort i den fiktiva berättelsen. Jag gillar beskrivningen av miljöerna, kläderna och samtidigt den allt större plats som kvinnorna tar sig i den konservativa och traditionella miljön som Sveriges förnämsta hotell är.

Boken ingår i en blivande serie med samlingsnamnet Stockholms pärlor och i höst kommer nästa del som ska handla om Nordiska Kompaniet.

Bildkälla: Printz Publishing