blå skymning – sjöräddarna

Ännu en bok som utspelar sig i skärgårdsmiljö! I blå skymning av Rebecka Edgren Aldén är det dags att läsa vidare om livet på sjöräddningsstationen i Stockholms skärgård. Annika och hennes kollegor blir utkallade på uppdrag, det ligger något och flyter i havet på fjärden och när de kommer fram ser de först en nalle och sedan en orange flytväst. Så inleds den här spännande historien och direkt backar berättandet en knapp vecka.

Då ger sig ett par med en liten flicka sig ut på segeltur med Hallberg Rassyn, första anhalt är Sandhamn där de ska gå på en privatfest. Isabella, gillar inte att segla men inser att det hör till hennes ställning som gift med en av Stockholms rikaste. Hon tar hand om lilla dottern och klär sig som maken förväntar. Väl på Sandhamn möter hon oväntat någon från det liv som hon lämnat.

Semestertiden närmar sig och det är fullt ös hos sjöräddarna, ingen dag är den andra lik och Annika gillar omväxlingen som volontärjobbet ger. Hon bor omväxlande i huset på ön och hos pojkvännen. Hon är orolig för sin syster som inte svarat i telefon på länge och när hon ser att systern befinner sig på Sandhamn på jobb så bestämmer hon sig för att åka dit.

Serien om sjöräddarna har en lagom blandning av spänningsmoment och privatliv för sjöräddarna och jag tycker Edgren Aldén använder miljöerna och naturens krafter väl, om man vistas mycket vid havet så vet man att väder och vind väldigt mycket kan räknas som en egen karaktär. Det kan säkert fungera att läsa den här boken fristående men jag tycker nog att man ändå ska läsa Svarta segel och Röd augustimåne innan man tar sig an Blå skymning. Annika, som är huvudkaraktär, lär man känna efter hand i serien och allt eftersom får man också grepp om händelser som format henne. I den här delen handlar det också en hel del om hennes syster. Serien Sjöräddarna läser jag gärna mer av, hoppas att det kommer fler böcker!

Bildkälla: Romanus & Selling