efterklang – An Yu

”Att leva är det mest sällsynta i världen. De flesta existerar, det är allt.”
Oscar Wilde

Efterklang av An Yu är en både mystisk och vacker roman som utspelar sig i Beijing. Son Yang är en kvinna som närmar sig 30 och som när hon gifte sig med sin make gav upp sin dröm om att bli konsertpianist. Nu är hon pianolärarinna och när makens mor blir änka så flyttar hon in hos paret och ungefär samtidigt börjar det komma försändelser med svamp till lägenheten. Svärmodern lär henne att tillaga delikatesserna men livet som hemmafru känns allt mer instängt. Son Yang vill gärna ha barn men maken vägrar, när så hon en natt möter en gul svamp som växer upp ur golvtiljorna så blir det tillsammans med ett brev från en okänd person starten för en lång rad händelser.

Om det som händer är verklighet eller dröm, om människorna hon möter är levande eller döda det vet man inte och egentligen spelar det inte alls någon roll. I läsningen flyter man med i Son Yangs liv. Musiken som fyllt det, försvunnit och kanske återvänder är ett av berättelsens återkommande teman och budskapet som svamparna ger henne ett annat. Båda pockar på att hon skall utmana traditionen och följa sina egna önskningar, gå sin egen väg. Hennes egna önskningar, hennes pianospel skall inte dämpas det ska höras ut i världen, för att göra det valet krävs en styrka som är svår att riktigt förstå. För Son Yang blir det en fråga om liv eller död.

”Men sen kan jag inte låta bli att tänka att om jag redan kan se varenda dag i mitt liv spelas upp som en gammal skiva framför mig, är jag då fortfarande vid liv?”

Efterklang av An Yu är del av prenumerationen på romaner utgivna av Bokförlaget Tranan, en sådan rekommenderas om man vill läsa mer av världens litteratur. Boken är översatt av Anna Gustafsson Chen och omslaget (och själva boken under) är mycket vackert formgivna. En vacker och spännande bok på alla sätt!

Bildkälla: Bokförlaget Tranan