Innan fåglarna vänder åter av Merja Mäki är bokbubblarnas nästa bokcirkelbok och det ska bli spännande att prata om den framöver. Romanen börjar 1940 och den unga kvinnan Alli bor vid kanten av Ladogasjön, helst av allt vill hon gå i faderns fotspår och bli fiskare men föräldrarna har bestämt att hon skall arbeta hos en kvinna som använder örter som naturläkemedel. När kriget mitt i kallaste vintern kommer till Karelen så tar Alli sin gravida svägerska Sylvi och en ko med sig och flyr västerut. Hon hoppas att kunna återvända till sitt hem innan våren kommer igen, innan fåglarna vänder åter.
Vi som läser får följa Alli och Sylvi på flykten undan Sovjetunionens armé och hur de får en fristad i Österbotten. Där är livet inte alls som i det älskade Karelen men Alli hittar ändå en slags vardag där, Sylvi föder sin dotter prematurt och Alli blir den lilla flickans beskyddare. Livet levs trots krig som rasar och det hela blir till en vacker roman om människans förmåga att se glimtar av hopp i tröstlösheten, hitta kärlek och visa omsorg om medmänniskor även om det mesta är nattsvart.
Jag tänkte en hel del på Kjell Westös Skymning 41 när jag läste den här romanen. Den beskriver också kriget, men ur ett helt annat perspektiv. Så fint det var att läsa de här två romanerna nära varandra i tid. De berikar båda min bild av den finska historien och påminner om hur mycket det finns att lära av den.
https://historiskamedia.se/bok/innan-faglarna-vander-ater/#&gid=1&pid=1
[…] Innan fåglarna vänder åter läste jag förra året och där berättar Mäki om hur livet runt Ladogasjön helt förändras när området 1940 blir invaderat av Sovjetunionen. Man behöver inte alls läsa de här böckerna i ordning, men jag tänker att det kan vara bra att få det hela kronologiskt berättat. Båda böckerna är mycket läsvärda och skildrar en del av den finska historien som jag känner allt för dåligt till. Som alltid så fick jag googla och det finns så mycket att lära om livet i Finland under det andra världskriget. Bland annat hittade jag den karelska flaggan som användes 1941-1944. […]