girig-sverige: vem vinner och vem förlorar?
När Andreas Cervenkas bok Girig-Sverige nominerades till Augustpriset så lyssnade/läste jag den och när jag nu några månader senare sent om sider skall skriva om den så inser jag att den skrevs i en helt annan ekonomisk verklighet än den som vi nu har. Den ger dock en utmärkt bakgrund till nuläget och är läsvärd trots att den pratar om minusräntor, fastigheter som ständigt ökar i värde och ständiga börsuppgångar.
Cervenka beskriver i sin bok hur de rikaste blir allt rikare och hur inkomstklyftorna till stor del eldas på med hjälp av politiska beslut så som ISK-konton, avskaffande av gåvoskatt och fastighetsskatt. Med ett stort antal exempel hur skatten på tillgångar är lägre än jämförbara länder och hur skatten på arbete är hög. Sverige har jämfört med andra länder ett proportionellt stort antal miljardärer per invånare och eftersom skattetrycket är lågt för de allra mest förmögna så växer klyftorna. Fastighetspriser som skenar och låga räntor har gjort att de som har en vanlig medelklasslön har svårt att hitta boende där de arbetar vilket påverkar arbetsmarknaden och utvecklingen i kommuner och företag. (När nu inflationen rusar så blir ökade kostnader för många riktigt svårt). Om man är intresserad av att få en pedagogisk genomgång hur landet förvandlades från ett socialistiskt folkhem till en lekplats för dollarmiljardärer så ska man absolut läsa den här boken och bli smått förbannad på kuppen. Hurdant samhälle vill vi ha egentligen?
Jag är måttligt intresserad av nationalekonomi men vill man förstå mer av allt det som diskuteras på nyhetssändningarna så är det här en både lättläst, upprörande och emellanåt underhållande bok.
Bildkälla: Natur & Kultur
Leave a Comment