Månadens språk hos Ugglan och boken är indonesiska. Jag tänker mig att läsa från hyllan:
repris från söndag 13 januari 2013
människornas jord – en klassiker
Äntligen har jag kommit mig för att läsa Pramoedya Ananta Toers fantastiska roman Människornas jord. Den har allt som jag söker hos en riktigt bra bok, det är en brett anlagd roman med en egen röst som genast fångar in mig som läser och håller mig kvar till sista sidan. För alla som läser min blogg så är det ingen nyhet att jag gillar böcker från främmande land som gör mig nyfiken på landets kultur och historia och det här är ett praktexempel.
Minke heter huvudpersonen i den här första delen i Toers Burukvartett och jag får följa Minke, infödd ung man av god javanesisk familj, och hans utveckling till man samtidigt som jag anar uppkomsten av en frigörelse från kolonisatörerna. När romanen startar på 1880-talet är Indonesien ännu inte bildat, Nederländska östindien är en holländsk koloni och det finns ännu inget gemensamt språk eller möjligheter till högre utbildning för de infödda. Minke går, som en av de första på det holländska gymnasiet och visar talang för studier och författande men trots hans ambitioner så finns få vägar uppåt i samhället. När han sedan möter och förälskar sig i Annelies, dotter till en holländare och hans slavhustru så kompliceras saken ytterligare.
Bästa sortens roman leder till att jag sätter full fart och söker på google och där finns mycket intressant att berätta t ex det faktum att hela Buru-kvertetten först berättades för Toers medfångar när han i 15 år satt fängslad på ön Buru för sina åsikters skull. I diktaturens fängelset tilläts han inte tillgång till papper och penna men han lyckades ändå smuggla ut delar av texten på små papperslappar. Efter frisläppandet skrevs berättelsen om Indonesiens historia samman och den första delen publicerades 1976. Ända fram till sin död 2006 var Toer ofta föreslagen som nobelpristagare och det kan jag förstå. Det här är en av världslitteraturens klassiker. Läs den!
Pramoedya Anata Toer |
Gillar man att läsa litteratur från hela världen så är Världslitteratur.se ett säkert tips!
Leave a Comment