röster från kriget – Bohusläns museum
Under tidigt 1700-tal var Bohuslän en orolig plats att leva i, landskapet var svenskt men gränserna var inte självklara. I den här mycket spännande utställningen får andra än historieskrivarna ge röst åt händelserna under karolinerkriget. Det är lätt för oss att se hjältemålningen av Karl XII likfärd som den enda bilden av kriget (se den förresten på Konstmuseet i Gbg, den är magnifik) och här ger museets pedagoger en annan bild. Yrkeskvinnornas, barnens, soldaternas, kaparnas och båtmännens röster kommer här fram i dramatiserade filmade scener. Mycket intressant! Några snapshots kan inte göra utställningen rättvisa – åk och se! (Det är gratis inträde till hela museet, så generöst.)
Om man är intresserad av historiska romaner från Bohuslän där många röster får höras så rekommenderar jag Maria Gustavsdotters serie om prästdöttrarna från Morlanda. Visserligen stormaktstid (alltså ungefär 50 år innan Karl XII) men mycket välresearchade och särskilt Katarinas bok utspelar sig delvis i Uddevalla.
intressant, tre av mina farbröder kom till Bohuslän som krigsbarn, kanske inte så man skulle göra idag, sära på syskonen också… tolk när man pratade med sin mor… En bra stark film; Den bästa av mödrar med Maria Lundqvist, såg den tillsammans med Finska krigsbarn, publiken grät, böcker finns:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2015/10/krig-flykt-exil.html
Krigserferenheter från alla tider är viktiga att lyfta fram och minnas.
Det här inlägget gjorde mig sugen på att besöka museet här i Växjö som också är en god blandning av permanentutställningar och tillfälliga. Turista där man bor är ju perfekt egentligen!
Hemester är årets ord!