årets debutantprisnomineringar
Nomineringarna till Borås Tidnings debutantpris är alltid spännande att följa. Är det någon svensk författare som jag missade under förra året som det är dags att hitta till? Som alltid så har jag (oftast) läst romanerna. Agnes Lidbeck och Isabelle Ståhl är två välkända författare för mig. David Väyrynen, Linus de Faire och Viktoria Jäderlings texter har jag inte läst, möjligen tar jag mig an Jäderlings noveller. Möjligen.
Min favorit så långt är Agnes Lidbecks starka Finna sig:
Finna sig av Agnes Lidbeck är en riktigt stark debut, jag läste den i ett svep och kunde under de timmarna helt leva mig in i huvudpersonen Annas liv. Romanen börjar med att det första barnet föds och Anna förstår att nu har hon fått det tydliga uppdrag som hon längtat efter och kanske samtidigt fruktat. Hon skall vara den som tar hand om. För att hemmet och livet med barnen ska fungera så arbetar hon hemifrån och snart blir familjen ännu ett projekt som hon driver. Hon går all in i den traditionella kvinnorollen som handlar om att uppfylla mannen och barnens behov innan de ens vet om att de har dem, hon sköter familjelogistiken, arbetar flitigt med sina reportage och blir allt mer uttråkad. Så en dag när barnen är nästanvuxna, maken reser allt oftare till Oslo och hon själv är nästan utplånad av rutiner och måsten möter hon den karismatiske författaren på en middag. Gnistan tänds och trots att hon nu är medelålders kanske det finns något annat för henne?
Jag är imponerad över hur stramt och precist Lidbeck skriver fram sin huvudperson. Handlingen och ämnet skulle kunna locka till en pratig text om vardagens krav och tristess men hon kokar ned det till några få meningar som säger allt. Boken handlar om hur Anna fullt och helt identifierar sig med den som skall finna sig, den som skall tjäna, den som skall fixa och ordna. Bitterheten ligger där som underton som inte så mycket uttalas men som anas. Offerkoftan är på men samtidigt så är det hon själv som har stickat den i sin iver att vara till lags. För att bli omtyckt, vara behövd. Så snyggt gjort och så skickligt! Frågan som man ställer sig är om Anna hade ett val? Var det ett medvetet val att bli den som vigde sitt liv åt andra eller var det så djupt rotat i föreställningarna om hur en kvinna, en mor skall vara? Är det en roll som unga kvinnor känner igen sig i idag eller är det en generationsfråga?
– repris från juli 2017 –
Finna sig vill jag läsa, hört mycket gott om den.
Mycket bra!
tyckte mycket om Viktoria Jäderlings noveller:
http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/10/ah-lunargatan-av-viktoria-jaderling.html
Då kanske jag ska pröva …