en amerikansk förlust – Philipp Meyer
Redan när jag hade läst några sidor i den här fina romanen så började mina tankar vandra till Alice Munros noveller, det finns några av dem som handlar om hur tågets räls och slumpen bestämmer en människas öde. Just nu minns jag inte exakt titlarna men känslan, den där känslan av att man vill bort från det liv man lever och att järnvägsrälsen som korsar den lilla staden ger löfte om förändring. Det handlar bara om att bestämma sig och våga kliva på.
Philipp Meyer tar oss med till 80-talet i Pennsylvania och i American Rust får vi följa två unga killars liv. Billy och Isaac är omaka, men ändå lojala, vänner som båda hade framtiden för sig. Isaac var den begåvade killen med fina betyg och Billy var den storvuxne fotbollsstjärnan som fick erbjudande om att studera vidare. Trots det så blev kvar i den lilla staden i stålverksregionen där det mesta är nedlagt eller på väg att läggas ned. Framtidshoppet är att komma därifrån. Medan Billy blir alltmer passiv, han har misskött sitt jobb på järnhandeln och han har fler gånger hamnat i klammeri med rättvisan så bestämmer sig Isaac för att lämna sin sjuke far och ta sig till Kalifornien. Han övertalar Billy att följa med men redan första kvällen händer något som påverkar de båda pojkarnas framtid. Vänskapen, lojaliteten och hoppet om en framtid sätts på prov.
En amerikansk förlust är den andra romanen som jag läser av Philipp Meyer (Sonen skrev jag om 2013) men jag har ju förvisso läst den här sortens berättelse många fler gånger än så. Det här är den episka amerikanska romanen som med självklarhet tar sig anspråket att skildra en tid, ett samhälle och en livsstil som till exempel också Jonathan Franzen gör i sin roman Frihet. Det där epitetet Den Stora Amerikansk Romanen ligger och lurar i vassen och när jag jämför de två Stora Amerikanska Författarna så vinner Meyer på poäng. Han skriver med en lättare hand än Franzen och det känns mindre pretentiöst, inte lika konstruerat för att framföra ett budskap. De båda är mycket säkra stilister och de delar förmågan att beskriva familjer som vittrar sönder och miljöer, särskilt naturscenerier och man förflyttas i Meyers roman till Bruce Springsteen och Gillian Flynn-land. Det skitigt, det är arbetslöshet, kriminalitet och trailers. Samtidigt som där finns en solidaritet och lojalitet mellan människor som värmer och gör den här romanen till en fin läsupplevelse. Jag gillar det mycket!
Har En amerikansk förlust på julönskelistan!
Klickade mig vidare till din länk om Sonen och insåg att jag hade lämnat en kommentar om den också. Dock har jag inte läst den än. Men det är ju tydligt att jag snart måste läsa någon Meyer! 🙂
Absolut! Gör det! Bra författare om än väldigt amerikanskt.