tematrio – jobba, jobba, jobba
Temat på Kulturkollo är arbete och också Lyrans tematrio handlar om böcker där arbetet skildras. Jag har skrivit mycket om arbetarlitteratur (och mer kommer) men inte så mycket om de böcker jag läst som skildrar nutidens arbetsliv. Jag tipsar om tre bra samtida böcker:
Fågelhuset av Ester Roxberg
Augustiresan av Anna Fredriksson
Där framtidens fötter vandrar av Mattias Edvardsson
Kör en repris på en riktigt rolig novellsamling också. Från 2014. Meningen med jobbet:
Meningen med jobbet – den frågan kan man verkligen ställa sig både nu och då. En som leker med den är Stephan Mendel-Enk som i sin novellsamling skruvat några varv extra. Inte vet jag om han hittar till svaret, men underhåller gör han på vägen.
Mest av allt fnissar jag när han använder byråkratspråket i helt absurda kontexter, som i1648 där en anställd på statliga kod och kombinationsverket beskriver sin vardag eller när barnpsykologerna bjuder till sommarfest. Underbart. Lite småkul var också recensionen av tarmspecialisten Klaus Hoffenheims senaste konstverk – eller var det en operation av en inflammerad tarmkanal?
Måste nu bara påpeka som en vän av ordning att den här novellsamlingen marknadsför sig som att innehålla ”den första erotiska novellen i litteraturhistorien som utspelar sig i tandläkarmiljö”. Då måste jag be copywritern att läsa Chen Rans Solskenet i munnen, en novell som börjar: Tandläkare sätter alltid igång fröken Dai Ers fantasi. Nåja, inte kan någon någonsin ha läst alla noveller i litteraturhistorien och 50 steg till bättre tandhygienär klart mer ångande och explicit. Om man nu gillar sån’t.
I sista novellen i samlingen så avslutar Mendel-Enk med ett riktigt brandtal som avslutas med en stilig knorr, det innefattar lite smått sk**nödiga arkitekter, rasister, sexister och homofober. Och uppmaningen att ta tag i jobbismen. Det är just det lekfulla och samtidigt djupt samhällskritiska i den här samlingen som får mig att koppla samman hans texter med Etgar Keret. Jag tror att Mendel-Enk har läst Keret, jag tror att han har inspirerats av Keret och det gör ingenting. Båda novellisterna använder humor för att visa på något som gått alldeles snett i samhället idag. Gött!
Bloggen har skrivit om Tre apor och Med uppenbar känsla för stil också.
Meningen med jobbet låter intressant! Och jag borde ju jobba betydligt mer på det där med novelläsandet 😉
Novellerna är försummade hos mig just nu också. Dags för uppryckning!
Fågelhuset är jag sugen på att läsa. Tyckte väldigt mycket om Roxbergs bok Min pappa Ann-Christine.
Jag gillade Antiloperna också. Hon skriver bra.