louisiana literature: Michael Ondaatje
Home is where I can write – säger den kanadensiske författaren Michael Ondaatje som växte upp i Sri lanka, reste till England som tioåring och som nu skrivit en bok om just den resan. Kattens bord är delvis en självbiografisk bok men inte särskilt mycket så i den direkta handlingen. Ondaatje berättar att han minns väldigt lite av sin egen 21 dagar långa resa från barndomens ö till storstaden London, förutom att han spelande briljant bordtennis. Det är istället mer en slags känsla som han har velat utforska i boken och när han började skriva den så trodde han att det skulle bli en bok om ensamhet – det blev en äventyrsberättelse om en pojke på ett skepp. Han berättar att han alltid börjar med några karaktärer han vill skriva om, hittar en miljö och en tid. Sedan får boken leva sitt liv och han vet aldrig hur det ska gå. I Kattens bord blev det en blandning av en pojkes iakttagelser av livet på skeppet och en vuxens mans reflektioner. Ett skepp, vars ritningar han studerade noggrant för att få miljön rätt, plus att han reste över Atlanten som research, och tidigt femtiotal fick bli tiden.
För Michael Ondaatje är miljöerna väldigt viktiga i hans skapande, han bygger upp ett mentalt landskap som han vandrar igenom och i det fantiserar han kring en handling. Han uppfinner en verklighet som han sedan utforskar. Han skriver i collageform och när han sedan har ett antal fragment så börjar arbetet med att ordna till dem både till form och innehåll så att läsaren kan skapa sig en berättelse. Han menar att det är viktigt att ibland lämna trådar, mysterier olösta i en text. Allt behöver inte förklaras.
Om Ondaatje skulle gå emot sina principer och läsa om en av sina böcker så skulle han välja Anils skugga – just för att han i den experimenterade med formatet. Jag själv skulle gärna läsa Den engelska patienten igen, och gärna se filmen. Den tyckte jag var fin.
Spännande att läsa om Ondaatje! Han verkar ha pratat mycket om hur han skriver, och sånt är alltid intressant att höra om, tycker jag.
Ja, det var ett fint samtal. Han tog sig tid att utveckla resonemang och dessutom verkade han genuint trevlig.
Uttrycket "Home is where I can write" kan bara komma från någon som verkligen brinner för sitt författarskap och det lockar till läsning.
Han skriver mycket bra. Finns i en hylla nära dig.
Den engelske patienten har jag bara hört talas om, jag skulle gärna se filmen eller läsa boken någon gång. 🙂
Den är fin, jag gillade filmen mycket när den kom.
Tack för att du delar med dig från Louisiana Literature! Så kul att få läsa om Michael Ondaatje – jag gillade verkligen filmen Den engelske patienten (även om den är så sorglig) och jag tyckte om att läsa Kattens bord. 🙂
Jag måste helt enkelt läsa Kattens bord, den verkar mycket fin.
Hörde honom när han var på Kulturhuset i Stockholm – mycket intressant.
Se gärna en film som hans bror gjort om deras barndoms Ceylon.
http://srilankaguiden.se/filmer.html
Tack för ditt tips. Det ska jag försöka göra.