dagen fortsatte med Philipp och Lars
När Philipp Meyer ombeds att sammanfatta Texas i en mening säger han ”A place that represents all the myths about the U.S.” och Lars Gustafsson utbrister ”Liberty”. Det var just de två områdena som samtalet mellan de båda herrarna avhandlade igår på Moderna. En något knarrig och åldrad svensk professor i samtal med en ung författare som sägs ha skrivit den stora amerikanska romanen med sin Sonen, hur ska det gå?
Jo, ganska bra till slut. Efter en skakig start mellan läraren och hans forne elev från universitetet i Austin så tog sig samtalet och bland annat handlade det om våld som medel att lösa konflikter. Att U.S.A. har en våldsam historia går inte missa och där finns i landet en positiv syn på makt som erövras genom styrka där våldet blir medlet. Meyer säger att det inte alls är svårt att skriva om konflikter i U.S.A. eftersom de är ständigt återkommande i historien utan det svåra är att leta efter och hitta konflikter som förträngts eller eller tvättats bort av propagandamaskinen. I Texas fann Meyer just ett sådant historieförlopp att skildra, först bebott av olika indianstammar, sedan erövrat av spanjorer, mexikaner och nybyggare. Slaveriet och dess ättlingar inte att glömma och så sent som på 1890-talet stod det sista slaget mellan vita nybyggare och ursprungsbefolkningen. Det är nyss!
Texas är sinnebilden av den amerikanska drömmen, prärien var full av bufflar och gräs, alla kunde få en bit land och i och med oljefynden har staten gjorts till en förmögen plats för några få släkter. Att landet redan var bebott av andra har liksom försvunnit i hanteringen. En sådan familj har Meyer valt att skildra i sin roman och jag får läsa om flera generationers liv. Det öppnar en ett fönster mellan tiderna och gör att författaren kan ställa de olika tidsperioderna mot varandra och som en röd råd går frågan om rättvisa och överlevnad. Han får frågan om han med sin roman försöker rucka på den närmast ikonliknande bilden av sin hemstat? Är det möjligt?
Han berättar att det inte var helt enkelt att närma sig den här historien och att han gjorde det bland annat genom att leva i naturen, han undersökte årstidernas växlingar, floran och jagade småvilt som han flådde. Han har försökt att skapa en äkta känsla genom att samtala med ättlingar till ursprungsbefolkningen och detaljerna var viktiga. Två månader tog det att samla ihop och infoga orden på det indianspråk som talades och alla de här detaljerna skapar en intensiv text som kryper under skinnet på läsaren.
Nestorn Lars Gustafsson avslutar med de kloka orden att man som författare måste använda både ett mikroskop och ett teleskop och det passar verkligen in på Meyers bok.
Sonen ligger överst i bokhögen, ja, boken alltså, det ska bli väldigt spännande o intressant o se vad jag tycker om den!
Annika
Ja, det tycker jag också. Det blir till att rapportera sen! Meyer var mycket spännande att lyssna på.