Egypten 5x – Nawal el Saadawi

För två år sedan hade jag en omgång inlägg här på bloggen i samband med den arabiska våren – hoppfullheten som rådde då har förbytts i nya oroligheter. Jag är för dåligt insatt i politik för att kommentera händelserna i sak men jag tänker att det är tid för en egyptisk femma. Först ut är människorättsaktivisten Nawal el Saadawi:
Nawal El-Saadawi, är en välkänd egyptisk läkare, författarinna och människorättsaktivist. Hon har i mer än 50 år varit starkt engagerad i kvinnors situation i ett patriarkalt samhälle och har suttit fängslad i perioder. Hon beskriver i sin novellsamling Törst ett samhälle där kvinnornas försök till förändring möter många svårigheter både kulturella och religiösa. Den handlar om att i det lilla utmana det som anses passande för kvinnor och i titelnovellen Törst beskriver El-Saadawi hur en ung flicka en het sommardag står utanför en kiosk och dricker en läsk, hon blir sedd av en väninna som plötsligt inser att möjligheten till att dricka en läsk på allmän plats finns och hon bestämmer sig för våga, trotsa konventionerna. Nu fick det gå hur det ville för ”Världen och all den plåga och fruktan som fanns i den var ingenting mot en klunk iskall läsk.”

The voice of Firdaus, Firdaus röst tränger in i mitt medvetande när jag läser Woman at Point Zero av Nawal El Saadawi (Röst ur djupet är den svenska tilteln som kom 1977). I romanen som skrevs 1975 och publicerades i Beirut eftersom innehållet var så brännande, möter vi en kvinna som berättar sin historia dagen innan hon ska avrättas. Nawal el Saadawi mötte själv denna kvinna när hon arbetade som forskare och psykiater i egyptiska fängelser och hon är noga med att låta läsaren förstå att detta är Firdaus liv, Firdaus historia som Saadawi har förvaltat och gestaltat.

Hon återger ett kvinnoöde på ett rasande skickligt sätt där övergrepp, prostitution och vanmakt leder Firdaus till att döda en man och nu är hon redo att ta sitt straff. Hon har kommit till vägs ände, nollpunkten och hon är övertygad om att något bättre väntar henne. Det är ju enligt hennes sätt att se det endast män som kan vara kriminella… Jag antar att el Saadawi har valt hennes namn med omsorg då jag läser på Wikipedia att ”Firdaus or فردوس (Arabic) In the Holy Quran it is written that Firdaus is the highest level and the most centered part of Jannah where prophets and the Muslims who followed God and his commandment as strictly as possible in their lives would go. Its said that their palaces and castles are made of diamond and gold. ” Paradiset väntar.

Women at Point Zero är en skildring av en arabisk kvinnas liv, gripande, upprörande och berättad med slagfärdighet och patos, jag läser den och tänker på radiointervjun jag hörde med Nawal el Saadawi igår. Hon jublar, 80 år gammal, med sina medsystrar och dansar på gatorna för att fira Egyptens väg mot ett demokratiskt samhälle. Hon längtar, precis som Firdaus efter Frihet – jämlikhet – systerskap. Demokrati väntar?

För att se tidigare inlägg om Nawal el Saadawis noveller och romaner kan du klicka HÄR


– texten om En röst ur djupet är en repris från 2011 –.
Egypten 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Egypten i fokus, fem inlägg – fem dagar i rad. Hääääng med!