Kina 5x – kinesiskt på gång
Jag håller mig helst till andra sorters böcker. I Karavan nr 1, 2013 läser jag en intervju med den kinesiske författaren Yu Hua och han säger att författarens roll i samhället bör vara en grundinställning av opposition och en oberoende och kritisk hållning. Han berättar gärna om de senaste 40 årens kinesiska historia och använder fiktionen för att berätta om det som kanske inte kan sägas öppet. Själv är han uppvuxen under den blodiga kulturrevolutionens tid som han kallar en tid av vansinne, undertryckta instinkter och grymma människoöden och de första åren av hans författarskap präglade det hans texter.
Gästbloggar’ns texter om Yu Huas romaner kan man läsa här:
https://www.ochdagarnagar.se/2012/10/en-handelsman-i-blod-yu-hua.html
https://www.ochdagarnagar.se/2012/10/att-leva-yu-hua.html
Dessutom har han läst och skrivit om Yu Huas senaste bok på svenska: Kina med tio ord:
Kinesisk mat är så spännande. Har flera kokböcker men vågar mig sällan på att prova.
Kinesisk mat är ofta väldigt god men det gäller att krydda lagom. Gästbloggare M experimenterar gärna medans jag är mer konservativ när det kommer till mat. Du får ta dig en kinesisk dag och prova på!