vilka faktorer gör ett författarskap värt att minnas?
Alltså, vissa saker går jag igång på! Linda gör hos Enligt O en jämförelse över hur känd Sophie Elkan är och hur känd hon var. I den nutida litteraturöversikten finns hon inte med ens i registret och i en för henne samtida bok: Sveriges National-Litteratur så finns hon representerad med utdrag ur verk och allt. Hur kan det komma sig att synen på vad som är viktig och oviktig litteratur har förändrats så på knappa 100 år?
Sophie Elkan nämns i band XXI som enda kvinna jämte sex män så rimligen borde inte det vara könet som gjort att hon fallit i glömska, är det språkbehandlingen eller är det månne hennes favoritgenre, den historiska romanen som ligger henne i fatet?
Vad tror ni andra läsare? Vilka faktorer spelar in om ett författarskap ska anses hålla måttet och bli omnämnda i litteraturhistorierna?
Rent krasst tror jag att det beror delvis på produktivitet. Den som skriver mycket når ut till fler och blir ihågkommen av fler. Sedan finns det ju förstås de som lever ett häftigt liv och blir ihågkomna tack vare det. Till sist kommer de som faktiskt skriver bra 🙂
Ja, verkligen man får ju hoppas att de som finns med i vår litthistoria på ngt sätt skrivit bra. Vad nu det är med tanke på senaste tidens turbulens i bloggvärlden. Ett häftigt liv kan säkert bidra till att man minns, men tror du produktivitet spelar roll? Jag undrar om nationalitet och språk man skriver på påverkar? Kön, hur väl man passar in i tidsandan som råder, genre? Spelar de roll? Jag skulle gärna undersöka saken mer. Littvetare vet ni?
Ja, jag tror att produktivitet spelar roll. Jag tror att fler böcker ger fler läsare, fler läsare ger fler som påverkar vad som är "inne" och rekommenderas vidare. Författaren når en större mängd människor alltså.
Nationalitet och språk tror jag också spelar in. Den som måste översättas har nog svårare att nå ut till fler. Den som däremot skriver på engelska som väldigt många människor läser på har det nog enklare.
Numer tror jag inte att det är så givet vad som blir "klassiker". Det ges ut så mycket böcker idag så jag tror att det kanske blir klassiker i varje lite genre. Men jag är inte litteraturvetare och gissar bara 🙂
Jag gissar också bara men tycker diskussionen är intressant. Vem vet idag vad som kommer att stå sig och läsas om 50 år? Jag håller nog inte med dig om produktivitet, det finns författare som skriver ganska få böcker man som jag tror kommer att hålla. En ung amerikanska som Nicole Krauss t ex har ingen jätteproduktion men hennes böcker tror jag kommer att bli klassiker.
Det som är universellt begripligt är, enligt mitt förmenande, avgörande i allra största grad. Det finns många exempel i litteraturhistorien på författare som inte alls har skrivit mycket men har en självklar plats bland de stora. Det om man ser det i ett längre tidsperspektiv, förstås. Man kan inte utgå från klimatet just nu, för vi vet inte vilket utslag det kommer att ge i framtiden. Bokmarknaden nu i våra dagar kännetecknas av tillfälliga "bokexplosioner" och det kan mycket väl hända att man ser det – om sådär 50 år – som mycket snack och lite verkstad (om något av värde i alla dessa bokutsläpp finns kvar). Som alltid, så kommer ett fåtal författare & böcker att stå sig. Vilka? Det kan vi inte veta. Nuförtiden blandar man väldigt ofta ihop gediget författarskap och profana skriverier i bokform. Det ska finnas böcker som underhåller och böcker som det finns en Tanke & Budskap bakom, bara man inte puttar dem i samma fack och förväntar sig samma effekt. Man bör inte glömma att det har aldrig tidigare kommit ut så många böcker (och det är bra!), så det säger sig självt att en hel del kommer att falla bort och dö naturlig död (de blir icke aktuella på något sätt). Sen har det alltid funnits och kommer att finnas böcker som ligger i tiden på något sätt. Men om man nu skulle räkna upp t. ex. 100 berömda böcker genom tiderna så har de en sak gemensamt (oavsett hur olika de är, när & vem som har skrivit eller vilket kön & nationalitet som har skrivit dem) – det finns något universellt som berör de flesta.
Så kloka tankar du har. Jag håller helt med dig om att det finns romaner som alltid känns aktuella som är universella. Oavsett ålder eller kön så hittar man något som berör eller utmanar ens tankevärld.