|
Carl Fredrik von Bredas porträtt av Christina Hall, 1807
Nu på Gunnebo slott. |
|
John Hall (1735-1802), porträtt av von Breda, från 1807 Nu på Gunnebo slott. |
John Hall föddes 1735 som son till den skotske invandraren och handelsmannen Benjamin Hall och hans svenska hustru Cornelia Åkesson. Som ungdom fick Hall undervisning av Niclas Sahlgren och Claes Alströmer och som 20-åring fick John Hall burskap, borgarrättigheter. Han blev en av Göteborgs främsta grosshandlare. Genom giftemål med Christina Gothén, vars far var superkargör i Ostindiska kompaniet, befäste Hall sin ställning i handelsstaden Göteborg. De fick två barn: John och Christina (som sedemera gifte sig med greve Claes Adam Wachtmeister som i romanen John Hall framställs som en av de drivande personerna i familjens konkurs).
Hall & co, grundat 1767 tillsammans med skotten Thomas Erskine, sysslade främst med export av stångjärn och de ägde ett antal hyttor och bruk i Bergslagen, skogsegendomar och sillsalterier. Handelshuset sysslade också med export av trävaror och tjära. Importen bestod av salt, spannmål, kol, bly, glas och kolonialvaror och företaget blev mycket framgångsrikt. I slutet av 1700-talet var Hall ende ägare till företaget och ansågs vara den förmögnaste mannen i staden. Hans hus vid Östra Hamngatan var mycket påkostat med egen privat teater: Sillgateteatern. Den engelska reformerta församlingen byggde 1762 kyrka och våningsrum på Ö Hamngatan 19, senare kallat det Hallska huset. John Hall hyrde ut lokaler till församlingen och hörde till kärnan i det göteborgska sällskapslivet.
1778 köpte John Hall egendomen Gunnebo för att där bygga ett sommarhus, först 18 år senare kunde invigningsfesten hållas – mer om Gunnebo och dess historia får bli ett alldeles eget inlägg.
1802 dog den 67 år gamle John Hall och firman värd 700 000 riksdaler banco ärvdes av sonen John Hall d. y. Mer om honom kommer förstås i ett eget inlägg men som avslutning så vill jag dela dramatiken kring John Hall d. ä. och hans jordfästning:
Domkyrkan brann ner den 20 december 1802 tillsammans med 179 bostadshus. John Hall den äldres begravning hade en kort tid innan hållits i domkyrkan och hans kvarlevor låg kvar i väntan på att en stor grav skulle iordningställas på Örgryte kyrkogård, men liket och den dyrbara kistan blev lågornas rov.
Jag vill poängtera att jag inte på något sätt är historiker, jag har bara samlat samman den information som jag lyckats hitta på nätet och i Sören Skarbacks bok om Göteborg på Gustav III:s tid. Måhända har jag missuppfattat eller missat viktig information. Hör gärna av er om ni vill tillföra eller diskutera mitt inlägg.
|
Sören Skarback har skrivit om
Göteborg i ett antal böcker.
Hans kåserande stil är mycket lättläst. |
källor: Projekt Merkurius, Wikipedia sökord John Hall samt Göteborgs Domkyrka, Vårt Göteborg, NE.se samt Göteborg på Gustav III:s tid
På tal om ingenting så finns Niclas Sahlgrens nattmössa på Gbgs stadsmuseum.
Spännande, då kanske vi får se den när vi ska ha en aktivitet där 🙂