Rettiburs svärd – en roman om Kongahälla!

När man undervisar i historia och arbetar i Kungälvs kommun så har man en enormt stor källa att ösa ur. En stad bredvid en älv som länge varit gräns mellan Norge och Sverige, två bevarade fästningar, kungamöten, krig och så förstås Kongahälla. I tidig medeltid var den av Norges viktigaste städer med kloster, hamn och kungsgård. Jag har tidigare skrivit om Selma Lagerlöfs novellsamling Drottningar i Kongahälla och vad man kan säga om Lagerlöfs texter så är de inte riktigt anpassade till barn. Nu har jag läst en barn och ungdomsbok om slaget om den numer försvunna staden, det är Kenneth Gustafson som skrivit Rettiburs svärd.


Berättelsen bygger på den historia som finns nedtecknad i Snorre Sturlassons saga Heimskringla och Kenneth Gustafson har broderat ut berättelsen som har pojken Jon och flickan Ragnfrid i huvudrollen. Året är 1135 och människorna i den välmående norska handelsstaden ser järtecken i skyn, marken mullrar och kvinnorna föder döfödda barn. En dag syns vendernas flotta på älven och befolkningen i staden samlas i sin borg för att kunna förvara sig. Det blir en strid på liv och död och venderhövdingen Rettiburs svärd får en huvudroll.

Det här är en lättläst bok med svartvita illustrationer av Birgitta Arkenback som dramatiserar Kongahällas historia på ett spännande sätt och det ska bli spännande att höra vad eleverna tycker om den, en klassuppsättning har levererats till skolan inför Kungälvs stundande 400-års jubileum. 1613 byggdes den nya staden Ny-Kongelf upp men mer passande vore kanske att fira sisådär 1400-års jubileum, redan på 600-talet nämns nämligen bosättningar, som troligen låg där Ytterby ligger idag, i Hálfs saga.

400 eller 1400, det spelar mindre roll, trevligt är att Kungälvs Kommun delar ut en skönlitterär bok att läsas i skolorna. Gilla på det!