Igår såg vi författarinnan Chimamanda Ngozie Adichie på babel och kanske blev du lite sugen på att läsa afrikanskt i höst? Hon menade förstås att hennes texter först och främst är berättelser om människor och ville inte alls sättas in i facket afrikansk författare. Trots det så envisas jag med att sätta in henne i afrikansk berättartradition.
Där finns många fina författarskap att upptäcka och jag tänkte tipsa om några av mina favoriter. I klassikeravdelningen hamnar tre romaner som alla är skrivna av nigerianska författare:
Wole Soyinkas barndomsskildring Aké – barndomsåren beskriver ur det lilla barnets perspektiv hur livet i byn förändras, utbildning och modern teknik förändrar världen. I Chinua Achebes utvecklingsroman Allt går sönder är huvudpersonen något äldre men temat är liknande. Det handlar om att försöka få ihop det traditionella värderingarna och det nya moderna levnadssättet utan att livet och samhället faller sönder. Buchi Emechetas Andra klassens medborgare utspelar sig i London på tidigt 70-tal och är en feministisk klassiker. Den tar avstamp i en ung begåvad nigeriansk kvinna som trots alla konventioner, traditioner och cementerade könsroller lyckas med sin dröm – att skriva en roman.
Ska jag förflytta mig till nutida utgivning så blir där en mer blandad geografisk kompott. Elieshi Lema brukar kallas Tanzanias första feministiska författare och jag är särskilt imponerad över hennes arbete med att översätta och skriva barnlitteratur på swahili. Hennes roman Bränd jord handlar om en ung lärarinna som väljer ett annat liv än det förväntade. En spännande författarinna som skriver på franska och har sitt ursprung i Kamerun är Leonora Miano. Hennes romaner utspelar sig i ett fiktivt centralafrikanskt land med inbördeskriget som fond. Nattens Inre och Konturer av den dag som nalkas är båda mycket spännande och ger mig som läser ett antal pusselbitar i krigets psykologi och hur det påverkar den lilla människan. Mitt sista tips får bli Sjöjungfruns andra fot av Mia Couto. Det är en sällsamt berättad historia som blandar nutidens Mocambique med sjöfararnas 1500-tal.
Se där, ett litet axplock. Hoppas att din läshöst blir afrikansk, jag ska läsa vidare på min boktolva!
Inte min läshöst, men väl min läsvår kan bli afrikansk. Året ut har jag nog med mina övriga läsprojekt/-utmaningar :/ Men jag antecknar tacksamt dina tips!
Bra böcker blir inte sämre av att vänta! Det kanske blir en afrikansk vår?
Soyinka och Achebe har jag hört om tidigare, men här var flera nya tips för mig, tack för det!
Så lite. Jag har många, många fler på lager 🙂